Financial Lease - Zakelijke Auto Leasen - Dit Moet Je Weten

Financial lease gebruiken om een auto te kopen?

Als je een lease auto wil is het belangrijk om eerst alle lease mogelijkheden verder te onderzoeken en de beste aanbiedingen te vergelijken via onze site. Wij geven je graag meer uitleg over de financial lease variant. Wat is financial lease precies? Wat zijn de voor-en nadelen? Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease? En hoe zit het met belastingvoordelen voor zzp? Duik in de wereld van financial lease en besluit zelf of dit de beste optie voor jou is.

Wat is een financial lease?

Een financiële lease is een manier om geld te verstrekken, in feite koopt een leasemaatschappij (de verhuurder of eigenaar) de auto voor de gebruiker (gewoonlijk de huurder genoemd) en die persoon leaset de auto voor een overeengekomen periode. In feite betekent dit dat de klant bij financial lease in een grotendeels vergelijkbare positie verkeert als wanneer hij de auto zelf had gekocht.

Na afloop is de auto van jou

De leasemaatschappij rekent bij financial lease een leaseprijs als beloning voor het leasen van de auto bij de huurder. Na afloop van het leasecontract is de auto jouw eigendom, op voorwaarde dat je je aan de voorwaarden van de leaseovereenkomst hebt gehouden en alles hebt betaald. Bij operationele lease betaal je ook maandelijks je lease bedrag, maar zal je nooit de eigenaar van de auto worden. Hierdoor ligt het leasebedrag bij operational lease vaak wat lager.

Na afloop is de auto van jou

De huurder zal de betalingen doen die de oorspronkelijke kosten van de auto dekken, gedurende de leaseperiode. Er is een verplichting om al deze bedragen te betalen, soms inclusief een grote betaling aan het einde van het contract. Zodra deze allemaal zijn betaald, heeft de verhuurder zijn investering in de auto terug en is de auto jouw eigendom.

Opties einde van de financial lease overeenkomst

Wat er gebeurt aan het einde van de financial lease periode, varieert en is afhankelijk van de daadwerkelijke overeenkomst, maar de volgende opties zijn mogelijke:

 • de klant verkoopt de auto aan een derde partij
 • de auto wordt ingeruild voor een andere auto
 • de klant houdt de auto zelf

Voor wie is financial lease aantrekkelijk?

De financial lease overeenkomst is vooral voordelig voor mensen die graag eigenaar willen zijn van de auto. De auto wordt gelijk op je naam gezet. Het onderhoud, reparaties en bekeuringen zijn dus je eigen verantwoordelijkheid. Nadat de leaseovereenkomst is afgelopen kun je de auto verkopen, zelf houden, of inruilen voor een ander model. Jij hebt dus meerdere opties en kunt zelf een keuze maken.

Financiën Lease voor bedrijven

Finance Lease is een populaire financieringsoptie voor bedrijfsvoertuigen waar operationele lease niet geschikt is. Je bedrijf gebruikt het voertuig terwijl je een leasebedrag betaalt in plaats van een terugbetaling. Het maandelijkse bedrag wordt bepaald door de initiële kosten van het voertuig (exclusief btw), de periode van de financiële lease en de restwaarde (de geschatte toekomstige waarde van het voertuig aan het einde van de financiële leasetermijn zodra de afschrijving in aanmerking wordt genomen), plus de rente.

Financial lease voor ZZP (Zelfstandige Zonder Personaal)

Financiële lease is een zeer populaire keuze voor zzp’ers, omdat de kosten aftrekbaar zijn. Bij financial lease ben je eigenaar van de auto en kun je deze dus aftrekken van je belastingen (maximaal 20% per jaar). Hierdoor wordt de nettowinst van de zzp’er lager, en daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Ook de rente van financial lease is aftrekbaar.

Soorten financial lease

Je hebt twee financieringsmogelijkheden: direct lenen of dealerfinanciering.

Directe leningen

Je kunt rechtstreeks geld lenen van een bank of een financieringsmaatschappij. Bij je lening ga je ermee akkoord om het gefinancierde bedrag, plus een financiële vergoeding, gedurende een bepaalde periode te betalen. Je gebruikt deze lening om een auto bij een dealer te kopen. Als je ervoor kiest om je auto op deze manier te financieren, kun je het volgende doen:

 • Ga naar een vergelijkingswinkel. Je kunt rondkijken bij vergelijkingswinkels en verschillende kredietverstrekkers vragen over hun kredietvoorwaarden nog voordat je besluit om een specifieke auto te kopen.
 • Neem je kredietvoorwaarden mee naar de dealer. Als je vooraf goedkeuring voor financiering krijgt voordat je naar een dealer gaat, is het belangrijk de voorwaarden van tevoren goed te kennen, inclusief het jaarlijkse kostenpercentage, de duur en het maximale bedrag. Neem deze informatie mee naar de dealer om je onderhandelingspositie te verbeteren.

Financial lease via dealer

Je kunt ook financial lease aanvragen via een autodealer. Jij en een dealer sluiten dan een contract waarbij je een auto koopt en komen overeen om in de loop van de tijd het gefinancierde bedrag plus een financieringskosten te betalen. De dealer verkoopt het contract meestal aan een bank, financiële instelling of kredietvereniging die de rekeningen verzorgt en je betalingen int. Voordelen van financial lease via dealer:

 • Gemak. Dealers bieden auto's en financiering op één plek aan en hebben mogelijk langere openingstijden, zoals 's avonds en in het weekend.
 • Meerdere financieringsmogelijkheden. De relaties van de dealer met een verscheidenheid aan banken en financieringsmaatschappijen kunnen betekenen dat het je een reeks financieringsopties kan bieden.
 • Speciale programma's. Dealers bieden soms door de fabrikant gesponsorde, lage of incentive-programma's aan kopers. De programma's kunnen beperkt zijn tot bepaalde auto's of kunnen speciale vereisten hebben, zoals een grotere aanbetaling of kortere contractduur (36 of 48 maanden). Deze programma's vereisen mogelijk een sterke credit rating; kijk of je hiervoor in aanmerking komt.

Voordelen financial lease

 • Minimum kapitaaluitgaven
 • Nauwkeurige maandelijkse budgettering
 • Bij sommige contracten is een vaste rente beschikbaar
 • Geen schade als je verantwoordelijk bent voor de verwijdering van het voertuig
 • De financial lease kan worden verrekend met de winst van het bedrijf. Auto's met een CO2-uitstoot van meer dan 130 g/km zijn momenteel onderworpen aan een korting van 15% op het bedrag van de lease die kan worden gedeclareerd tegen de belasting van bedrijven, voor auto's met een CO2-uitstoot van 130 g/km of minder, er is momenteel geen afwijzing
 • Doorlopend advies en ondersteuning
 • Optioneel onderhoudspakket
 • Optionele dekking voor noodgevallen
 • Optionele vervangende voertuigafdekking bij pech

Nadelen van financial lease

 • Bedrijfsrisico verbonden aan het voertuig
 • Rentetarieven kunnen op sommige contracten variëren
 • Je moet een volledig uitgebreide voertuigverzekering hebben

De meeste financiële leasemaatschappijen bieden een aantal betalingsopties die passen bij je cashflow. Je kunt de maandelijkse betalingen verlagen met een grote betaling aan het einde van het contract, of je kunt de volledige kosten in maandelijkse huur betalen (doorgaans een volledig afgeschreven financieringslease genoemd), in welk geval je mogelijk de financiering kunt verlengen. leasen met een secundaire huur (soms een peperverkoop genoemd)

Kies de beste financial lease overeenkomst

Investeer tijd in onderzoek voordat je een auto neemt met financial lease en vergelijk de financieringsvoorwaarden die door verschillende leasemaatschappijen worden aangeboden. Je vergelijkt twee producten: de financiering en de auto. Onderhandel over de voorwaarden en overweeg verschillende aanbiedingen. Bekijk onze website om zowel de auto- als de financiële voorwaarden te vinden die het beste aansluiten bij je behoeften.


Neem de tijd om de voorwaarden en kosten voor het financieren van een auto te leren kennen en te begrijpen voordat je een contract ondertekent. Weet dat het totale bedrag dat je moet betalen afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder:

 • de prijs die je onderhandelt voor de auto
 • het jaarlijkse percentage waarover kan worden onderhandeld
 • de lengte van het kredietcontract

Veel crediteuren bieden nu langeretermijnkredieten, voor 72 of 84 maanden. Deze contracten kunnen je maandelijkse betalingen verminderen, maar ze kunnen hoge tarieven hebben. En je zal langer betalen. Auto's verliezen hun waarde zodra je het terrein verlaat. Dus met langer lopende financiering zou je uiteindelijk meer kunnen betalen dan de auto waard is.

Als je een contract tekent, dien je een kopie van de ondertekende papieren te krijgen voordat je de dealer of leasemaatschappij verlaat. Zorg ervoor dat je begrijpt of de deal definitief is voordat je vertrekt in je nieuwe auto.

Voorbeeldvergelijking

Overweeg de totale kosten van de financiering van de auto, en niet alleen de maandelijkse betaling. Het is belangrijk om verschillende betalingsplannen te vergelijken voor zowel de maandelijkse betaling als het totaal van de vereiste betalingen, bijvoorbeeld voor een 48-maanden / 4-jaars- en een 60-maanden / 5-jaars kredietaankoop. Over het algemeen betekent een langere contractduur lagere maandelijkse betalingen, hogere totale financieringskosten en hogere totale kosten. Zorg ervoor dat je genoeg inkomsten beschikbaar hebt om de maandelijkse betaling gedurende de looptijd van het financial lease contract uit te voeren. Je moet ook rekening houden met de verzekeringskosten, die kunnen variëren afhankelijk van het type auto dat je koopt en andere factoren. Vraag de dealer naar:

 • Aanbiedingen van de fabrikant. Je dealer biedt mogelijk aanbiedingen van de fabrikant, zoals lagere financiële tarieven of geld terug op bepaalde merken of modellen. Zorg ervoor dat je je dealer vraagt of het model waarin je geïnteresseerd bent speciale financieringsaanbiedingen heeft. Over het algemeen zijn deze kortingspercentages niet verhandelbaar en kunnen ze worden beperkt door je kredietgeschiedenis.
 • Kortingenaanbiedingen of speciale prijzen. Vraag of je in aanmerking komt voor beschikbare kortingen of aanbiedingen, aangezien deze je prijs kunnen verlagen en dus het bedrag dat je financiert of dat deel uitmaakt van je lease. Dealers die kortingen of speciale prijzen promoten, moeten duidelijk uitleggen wat er nodig is om voor deze incentives in aanmerking te komen. Kijk goed of er beperkingen zijn op deze speciale aanbiedingen. Deze aanbiedingen kunnen bijvoorbeeld alleen van toepassing zijn op specifieke auto's. Ga er niet vanuit dat de kortingen al zijn inbegrepen in de prijs of voorwaarden die je wordt aangeboden.

Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?

De grootste verschillen tussen oprational leasing en financial lease van een auto hebben te maken met waar je precies voor betaalt, en welke verantwoordelijkheden of verplichtingen je draagt. Er zijn enkele grote verschillen tussen de twee, die hieronder worden vermeld.

Eigendom

Operational lease: Jij bent niet de eigenaar van de auto; je betaalt om het voor een bepaalde periode te gebruiken. Aan het einde van de termijn kun je de auto terugbrengen of kopen.

Financial lease: Je bent eigenaar van het voertuig en mag het houden, zo lang als je wilt en je mag eventuele aanpassingen doen.

Maandelijkse betalingen

Vroegtijdige beëindiging

Operational lease: als je de lease vroegtijdig wilt beëindigen, moet je een vroegtijdige beëindigingsboete betalen, wat meestal evenveel kan kosten als vasthouden aan de rest van de leaseperiode.

Financial lease: je kunt je voertuig verkopen of verhandelen aan het einde van de overeenkomst.

Voertuig terugkeer

Operational lease: aan het einde van de leaseperiode, kun je ervoor kiezen om het voertuig terug te brengen.

Financial lease:: je hebt de verantwoordelijkheid om het voertuig te verkopen of in te ruilen wanneer je maar wilt, mocht je besluiten dat je een ander exemplaar wilt kopen.

Aanpassen

Operational lease: het grootste deel van de tijd zal de persoon/onderneming die je de auto leaset, de auto in optimale omstandigheden willen verkopen, voor het geval je ervoor kiest om de auto niet zelf te kopen als de leaseovereenkomst voorbij is. Als gevolg hiervan moet je eventuele wijzigingen en aanpassingen aan het einde van de leaseovereenkomst verwijderen en betalen voor eventuele schade of permanente wijzigingen die zijn veroorzaakt.

Financial lease: Je bezit de auto, dus je kunt doen wat je wilt, wel met het besef dat dit van invloed zal zijn op de wederverkoopwaarde.

Afstandsbeperkingen

Operational Lease: in de meeste leaseovereenkomsten wordt een jaarlijkse limiet afgesproken over hoeveel je met de auto kunt rijden. Als je die limiet overschrijdt, worden extra kosten in rekening gebracht.

Financial lease: je kunt zo vaak en zo ver rijden als je wilt, maar wel met het besef dat meer kilometers de doorverkoopwaarde zullen verlagen.

Conclusie financial lease

Uiteindelijk hangt het af van je intentie op de lange termijn om al dan niet je auto te leasen via operational lease of financial lease. Als je het type persoon bent dat om de paar jaar graag een nieuwe auto heeft, dan is operational leasing financieel veel zinvoller. Als je echter van plan bent om een auto te kopen en deze te gebruiken totdat deze sterft, dan is financial lease een betere optie.


Meer leren over een leaseauto en alles wat daarbij komt kijken kan op creditchecker natuurlijk.

>

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten