Private Lease - Prive Een Auto Leasen - Dit Moet je Weten

Private Lease Auto – Prive Een Nieuwe Auto Leasen

Cuban achterlicht

Je oude auto is dringend aan vervanging toe. Je hebt het afgelopen jaar al twee keer veel reparatiekosten gehad. Helaas heb je niet voldoende contant geld om een nieuwe auto te kunnen kopen. Toch kun je binnenkort in een nieuwe auto rijden. Dat is mogelijk dankzij private lease. Je kunt, voor een vast bedrag per maand, binnenkort genieten van je nieuwe auto.

Een nieuwe auto zonder zorgen

Uiteraard wil je een nieuwe auto zonder zorgen. Dankzij private lease is dat mogelijk. Je wordt nooit meer geconfronteerd met onverwachte, hoge reparatiekosten. Onderhoud, reparatie en de pechhulp van de leaseauto zijn namelijk inbegrepen in het maandbedrag. Ook de wegenbelasting en de verzekering zijn inbegrepen. Alleen de brandstof, de eventuele kosten van de wasstraat en natuurlijk de eventuele boetes  voor verkeersovertredingen, moet je zelf betalen. Je weet dus welk bedrag je in ieder geval per maand besteedt aan je auto (maandbedrag en brandstofkosten). Onaangename verrassingen blijven je voortaan bespaard.

Het huren van een auto

Stel je kiest voor private lease. Ben je dan eigenaar van de auto? Het antwoord is nee. Je ‘huurt’ de auto voor een langere periode, bijvoorbeeld voor een periode van 48 maanden. Tijdens die periode betaal je elke maand een vast maandbedrag, Na afloop van de 48 maanden gaat de auto terug naar de leasemaatschappij.  Is het leasen van een auto goed bevallen. Uiteraard kun je, na afloop van een leasecontract, besluiten om een andere auto te leasen.

Private lease en de BKR

Private lease is dus eigenlijk een geldlening. Kies je voor private lease? Dan maakt de leasemaatschappij daarvan melding bij de BKR. De hoogte van het aan de BKR (Bureau Krediet Registratie) leenbedrag bedraagt 65 procent van het totale door jou te betalen bedrag< Het totaal te betalen bedrag is het te betalen  maandbedrag vermenigvuldigd met het aantal maanden dat de leaseovereenkomst duurt. Kun je onverhoopt niet aan je betalingsverplichtingen voldoen? Betalingsachterstanden worden ook gemeld bij de BKR.

Private lease van een occasion

Wil je wel kiezen voor private maar past het te betalen maandbedrag voor een nieuwe auto niet goed bij het beschikbare budget? Je kunt bij veel leasemaatschappijen ook occasions leasen. Het maandbedrag is dan natuurlijk lager, want een occasion heeft aanmerkelijk minder afschrijvingskosten. Wil je voor een aantrekkelijk bedrag een auto uit de hogere klasse rijden? Ook dat kan een reden zijn om te besluiten om een tweedehands auto te leasen.

Denk goed  na over de lengte van het leasecontract

Paarse cubaanse auto

Het is raadzaam om goed na te denken over de lengte van het leasecontract. Kies je voor een langere periode, bijvoorbeeld vier jaar, dan is het maandbedrag lager. Bedenk echter wel dat je dan in principe ook vier jaar met de leaseauto moet rijden. Het is wel mogelijk om het leasecontract eerder op te zeggen, maar daar zijn aanzienlijke kosten aan verbonden.


Zeg je een driejarig contract bijvoorbeeld na twee jaar op? De verstreken looptijd is dan 24 maanden. Berekend wordt wat het hogere maandbedrag bij een leasecontract van twee jaar was geweest. Van dit hogere maandbedrag wordt het door jou betaalde  lagere maandbedrag afgetrokken. Is de uitkomst bijvoorbeeld 40 euro?  Dan betaal je als opzeggingsvergoeding 24 maal 40 euro. Dit is een aanzienlijk bedrag.

De voordelen van private lease

Inmiddels zijn al enkele voordelen van private lease genoemd. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Het kopen van een nieuwe auto is een behoorlijke investering. Kies je voor private leasen? Dan hoef je niet je spaargeld te gebruiken. Heb te weinig spaargeld om een nieuwe auto te kopen? Dan biedt private lease de mogelijkheid om toch in een nieuwe auto te rijden.
  • Het maandbedrag bij private lease staat vast. De brandstofkosten zijn eenvoudig te berekenen. Vrijwel alle andere kosten zitten in het maandbedrag.  Private lease maakt het mogelijk om auto te rijden zonder geconfronteerd te worden met onverwachte hoge kosten.
  • Waarschijnlijk vind je het een prettig idee dat je de auto na afloop van de leasetermijn gewoon inlevert. Je had altijd een hekel aan het onderhandelen over de inruilprijs, of je bent blij dat je de auto niet zelf hoeft te verkopen.
  • Heb je weinig spaargeld? Je hoeft bij het begin van leasecontract geen aanbetaling te doen. Bovendien hoeft er bij het inleveren van de auto geen bedrag, ook wel slotsom genoemd, worden betaald.
  • Als particulier is er bij private lease geen sprake van fiscale bijtelling
  • Ben je een jongere die nog geen no-claim heeft opgebouwd? Het rijden in een leaseauto kan dan financieel gunstig zijn.

De nadelen van private lease

Wie de advertenties van leasemaatschappijen leest krijgt wellicht de indruk dat private lease alleen maar voordelen heeft. De leasemaatschappijen belichten logischerwijs vooral de voordelen. Ze willen immers dat veel mensen besluiten om  een auto te gaan leasen. Private lease heeft echter zeker ook nadelen. Enkele nadelen zijn inmiddels genoemd. De belangrijkste nadelen op een rijtje:

  • Heb je jarenlang schadevrij gereden met een eigen auto? Je hebt dan een aantrekkelijke korting gehad op je verzekeringspremie. Besluit je om te kiezen voor private lease. Bedenk dan dat je geen eigen auto meer hebt, Na het drie jaar niet hebben van een eigen auto gaan de opgebouwde schadevrije jaren doorgaans verloren. Koop je later weer een eigen auto? Dan betaal je meer verzekeringspremie.
  • Private lease wordt ook door de bank beschouwd als een lening. Wil je een hypotheek afsluiten? Dan krijg je wellicht niet het gewenste leenbedrag (hoogte van de hypotheek). Bij het bereken van de maximale hoogte van je hypotheek neemt de bank de woonlasten als uitgangspunt. Bij private lease vermindert de bank de maandelijkse woonlasten met 65 procent van het voor het leasen te betalen bedrag (termijnbedrag vermenigvuldigd met het aantal maanden). Je maximale woonlasten worden daardoor lager. Je krijgt dus een minder hoge hypotheek, wellicht te weinig om het gewenste nieuwe huis te kunnen betalen.
  • Bij een leasecontract wordt doorgaans een aantal kilometers per jaar afgesproken (bijvoorbeeld 10.000 kilometer). Rij je in een jaar slechts 5.000 kilometers. Je krijgt geen vergoeding voor de niet gereden kilometers. Voor automobilisten die weinig kilometers rijden is private lease daarom duur.
  • Rij je meer kilometers (de kilometerbundel) dan in het leasecontract staat? Dan zal je moeten bijbetalen. De extra kosten variëren van 5 tot 16 cent per kilometer. Het maken van veel extra kilometers is dus niet echt goedkoop. Veel leasemaatschappijen bieden wel de mogelijkheid om tussentijds te kiezen voor een hogere kilometerbundel. Het maandbedrag wordt dan uiteraard hoger.
  • Private lease rijden biedt de zekerheid dat je niet geconfronteerd wordt met onverwachte kosten, maar daaraan hangt wel een prijskaartje. Goedkoop is het niet. Wil je ‘goedkoop’ autorijden? Het oprijden van een tweedehands auto is in ieder geval goedkoper dan een auto leasen. Kun je met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen? Ook dan ben je doorgaans goedkoper uit.
  • Leasemaatschappijen hebben het over een vast leasebedrag per maand. Het leasebedrag staat echter niet altijd vast. Veroorzaak je zelf schade? Leasemaatschappijen kunnen dan je eigen risico en het verzekeringsbedrag verhogen. Dit heeft gevolgen voor het te betalen maandbedrag. Dat bedrag wordt hoger.
  • Maak je zelf schade? Is het dus jouw schuld? Je moet dan zelf het eigen risico betalen. Je wordt dus geconfronteerd met extra kosten. Lever je de auto na afloop van de leaseperiode in met schade? Ook dan worden er kosten in rekening gebracht.
  • minus
    Natuurlijk neem je je voor om de hele leaseperiode met de leaseauto te rijden. Maar je kunt ook door onverwachte omstandigheden, zoals een echtscheiding of het verlies van je baan, gedwongen zijn om het leasecontract te beëindigen. Dat is helaas een dure grap. Je kunt worden geconfronteerd met hoge kosten, juist op een moment dat je die waarschijnlijk niet kunt opbrengen.

Zoeken naar de goedkoopste aanbieder van private lease

Kies je voor private lease? Uiteraard wil je niet te veel geld uitgeven. Je gaat dus op zoek naar de goedkoopste aanbieder. Is de goedkoopste aanbieder, de aanbieder met het laagste leasebedrag per maand voor een bepaalde auto, ook de goedkoopste aanbieder? Het is niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden.


Vergelijken is niet eenvoudig. Hoeveel kilometers zijn er inbegrepen? Welke opties heeft de leaseauto. Valt bijvoorbeeld een navigatiesysteem onder de leaseprijs? Moet je daarvoor extra betalen? Een iets hoger maandbedrag kan, als je zonder meerprijs een aantal opties mag kiezen, voordeliger zijn dan een lager maandbedrag voor een standaardmodel zonder door jou gewenste opties.


Ook zijn een aantal zaken niet bij iedere leasemaatschappij inbegrepen. Niet in ieder leasecontract staat bijvoorbeeld dat winterbanden, pechhulp en een vervangende auto (ook in het buitenland) en een rechtsbijstandverzekering zijn inbegrepen. Biedt een leasemaatschappij een auto aan tegen een erg aantrekkelijke prijs? Het is raadzaam om niet direct het contract te tekenen. Lees eerst het leasecontract. Je kunt dan beoordelen of de voorwaarden waaronder hij een leaseauto aanbiedt ook aantrekkelijk zijn.


Als je op zoek bent naar een goedkope private lease deal dan kan een private lease aanbieding wellicht wat zijn. Leasemaatschappijen brengen soms speciale aanbiedingen naar buiten om extra klanten te krijgen. Dit zijn vaak aanbieding waar je bijvoorbeeld maar €200 per maand betaald voor het leasen van de auto. Dit kan zeker een interessante deal zijn als je de juiste kunt vinden.

Leasemaatschappijen met het keurmerk Private Lease

Een aantal leasemaatschappijen hebben het Keurmerk Private Lease. Leasemaatschappijen met dit keurmerk bieden de consument een aantal voordelen. De bij deze leasemaatschappijen bieden een compleet product waarin bijna alle kosten zijn inbegrepen. Je wordt niet geconfronteerd met onverwachte extra kosten, want in het leasecontract van leasemaatschappijen met dit keurmerk staat vermeld dat leasemaatschappijen het maandbedrag niet tussentijds mogen verhogen. Ook staat in het leasecontract duidelijk vermeld wat de maximale kosten zijn bij schade en bij het voortijdig opzeggen van het contract. Ben je het oneens met de extra te betalen kosten? Dan kun je naar de geschillencommissie.

De groeiende populariteit van private lease

Private lease was aanvankelijk vooral bedoeld voor de zakelijke markt. Ondernemers hoefden geen geld te investeren in hun wagenpark. Ze gebruikten dat geld voor andere investeringen. Private lease is inmiddels niet alleen bestemd voor de zakelijke markt. Steeds meer consumenten gebruiken hun spaargeld niet om in een nieuwe auto te kunnen rijden. In 2016 reden 64.000 consumenten via private lease in een nieuwe auto. De verwachting is dat er in 2020 100.000 consumenten in een leaseauto zullen rijden.


Steeds meer consumenten vinden het aantrekkelijk om hun spaargeld niet te besteden bij de autodealer. Ze houden het geld  liever in hun eigen zak en kiezen voor een vast maandbedrag voor private lease. Ze weten dan precies wat ze maandelijks kwijt zijn.

Er zijn veel aanbieders van private lease. Bovendien hebben de merkimporteurs hun eigen lease-label. Door de grote concurrentie, de overcapaciteit in de autobranche en de lage rente worden auto's aangeboden voor steeds lagere leaseprijzen. Dat maakt het voor veel consumenten aantrekkelijker om te kiezen voor private lease.


Private leasemaatschappijen richten zich vooral op mensen tot 45 jaar. Vooral die doelgroep wil autorijden zonder rompslomp, voor een vast bedrag per maand. Lage kosten vinden ze belangrijker dan autobezit. Omdat ze weten welk bedrag ze maandelijks besteden aan hun auto, weten ze ook welk bedrag ze kunnen besteden aan andere belangrijke zaken. Ook flexibiliteit vinden ze belangrijk. Met private lease kunnen ze kiezen welke looptijd en aantal kilometers per jaar past bij hun behoefte aan mobiliteit.

Kiezen voor private lease?

Is het aantrekkelijk om te kiezen voor private lease? Dat zul je zelf moeten bepalen. Het rijden in een nieuwe auto voor een vast maandbedrag lijkt een aantrekkelijke optie. Je kunt al voor minder dan 200 euro per maand in een nieuwe kleine auto rijden.  Overweeg je om te kiezen voor private lease? Zet de voor- en nadelen dan eerst op een rij. Wil je weten waar je bij het kiezen voor private lease op moet letten? Kijk dan rond op onze site. Onze site staat vol tips en trucs die het je makkelijker maken om een private lease auto aan te schaffen.

Private Lease Vergelijken

Nu zijn er zoon 1001 verschillende auto's en modellen op de markt momenteel. Dit kan het een stuk lastiger maken om precies de juiste auto te kiezen. Om het vergelijken van de verschillende private lease auto's makkelijker te maken helpen wij je op weg. We hebben speciale overzichten waar je auto's met elkaar kunt vergelijken. Op de individuele pagina's van auto's (zoals de pagina over volkswagen polo's) kun je duidelijk zien welke private lease contracten en momenteel beschikbaar zijn voor deze auto. Om de autokeuze makkelijker te maken hebben we duidelijke reviews van de auto's.


Meer leren over auto leasen en de verschillende vormen kan hier

>

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten