Nadelen Private Lease - Auto leasen is niet alleen maar voordelen
Wat zijn eigenlijk de nadelen van private lease waar je mee te maken krijgt? Dat lees je in dit artikel!
Het lijkt natuurlijk een droom die te mooi is om waar te zijn, een auto leasen, maar is dat ook daadwerkelijk zo?
Geen dure aanschafkosten, geen onverwachtse onderhoudskosten en een vast maandelijks bedrag waar je op kan rekenen.
Het klinkt allemaal als een goed plan, maar zitten er ook nadelen aan het leasen van een auto?
Nadelen bij Private Lease
Aan alle voordelen zitten ook nadelen en visa versa zeggen mensen vaak, maar is dat ook het geval bij een auto leasen? Ook aan het leasen van een auto kunnen nadelen zitten.
Zo kan op elk moment in het leven de situatie van een persoon veranderen. Je bent bijvoorbeeld plotseling ontslagen op het werk en de inkomenssituatie veranderd of je gaat scheiden en hebt daardoor een verandering in de financieel situatie.
Een contract van een private lease auto staat vaak vast voor een aantal jaar wat het ontzettend moeilijk maakt om uit dit contract te komen zonder nadelige gevolgen. Gelukkig is dit niet bij elke lease maatschappij het geval. Kijk dus goed naar de voorwaarden die je aangaat in het leasecontract.
Daarnaast kan het zo zijn dat je de auto gebruikt, maar nog steeds evenveel aan de leasemaatschappij betaald als wanneer je de auto meer zou gebruiken. Ook hierbij is het handig om goed naar de voorwaarden te kijken die in het leasecontract staan.
Zo kun je bij sommige maatschappijen kiezen voor minder minimale kilometers zodat je dus ook minder maandelijks hoeft te betalen aan het leasen van de auto. Het voordeel hier aan is dat je dus elke maand weet waar je aan toe bent en hoeveel je betaalt voor de auto.
Ook kan een auto kopen soms goedkoper zijn dan een auto leasen. Wanneer je een oudere auto koopt, en het dus niet uitmaakt of het een minder fraaie uitvoering is, ben je hier vaak in totaal minder geld voor kwijt dan voor een leaseauto over de gehele periode genomen.
De nadelen aan het kopen van een oudere auto is dat deze kapot kan gaan en de onderhoudskosten dus door jou zelf bekostigt moeten worden. Bij een auto leasen zul je nooit voor onverwachte kosten komen te staan. Ook kom je met een geleasde, nieuwere auto minder snel langs de weg te staan.
Nadelen van auto leasen via de zaak
Ook bij het leasen van een auto via de zaak komen nadelen kijken. Zo is het ook hier goedkoper om te kiezen voor een zelf gekochte auto. Wel is dit dan snel een goedkoper en ook ouder model wat niet zorgt voor representativiteit.
Wanneer je een auto least kun je kiezen voor een nieuw en dus ook representatiever model. Dit ligt er natuurlijk maar net aan in welk werkveld je je bevindt. Bij zakelijk leasen komt ook nog een nadeel wat betreft de Belastingdienst.
De Belastingdienst ziet de lease auto van een werknemer namelijk als loon in natura. Dit houdt in dat een werknemer er dus netto minder geld aan zou kunnen verdienen. 22 procent van de cataloguswaarde van de auto wordt meegerekend bij het salaris van de werknemer.
Nou is dit wel alleen het geval wanneer de werknemer er meer dan 500 kilometer privé mee rijdt. Wanneer de auto dus niet voor privé doeleinden gebruikt wordt, is dit niet van toepassing. Als laatste van de nadelen gaan we het hebben over de schadevrije jaren. Wanneer je een leaseauto rijdt, bouw je geen no-claim op.
Dit houdt in dat je geen korting ontvang op een verzekering door schadevrije jaren. Wanneer je dus erna een eigen auto koopt en een verzekering afsluit, begin je opnieuw met het opbouwen van schadevrije jaren.
Het is dus alsnog gewoon mogelijk om een auto te kopen en er een verzekering op af te sluiten wanneer je na het leasen toch wil kiezen voor een eigen auto, alleen zul je dus geen korting krijgen op deze verzekering.
Tot slot
Al met al zitten er aan het leasen van een auto dus ook nadelen. Wel zijn deze nadelen minimaal wat het nog steeds erg aanlokkelijk maakt om een auto te leasen in plaats van een auto te kopen.