Wat u moet weten over de creditcard!

Het creditcard gebruik kent in Nederland een zeer sterke toename. Wil jij ook een creditcard ga dan nu naar onze pagina over creditcard aanvragen en kom erachter welke het beste bij jou past. De afgelopen 10 jaar is het aantal binnenlandse betalingstransacties met een creditcard toegenomen van 31.517 transacties in 2006 tot 53.437 transacties in 2016. Dit is een toename van maar liefst 70%. Het aantal buitenlandse betalingstransacties met een creditcard is de afgelopen 10 jaar nog sterker toegenomen. Waar er in 2006 in het buitenland 54.185 transacties gemaakt werden, waren dit er maar liefst 105.413 in 2016. Dit is een toename van 95%!
Er zou dus op basis van deze gegevens gesteld kunnen worden dat de creditcard met de jaren steeds meer in trek komt onder de Nederlandse bevolking. Met name het gebruik van de creditcard in het buitenland is erg populair. Er zijn in 2016 ook 6.296.775 creditcards in omloop in Nederland.
De creditcard is dus een inmiddels breed geaccepteerde manier van betalen. Dus wellicht dat ook u een creditcard aan wil schaffen? Of wilt u zich verder informeren over de creditcard? Hoe dan ook bent u op deze pagina aan het juiste adres. Wij nemen u mee door alle informatie die u nodig hebt om alles te weten over de creditcard!

Laatste update: 20.06.2018

Hoe is een creditcard opgebouwd?

Een creditcard heeft een bepaalde opbouw. Ten eerste staat meestal links bovenin of rechts onderin met wat voor een soort creditcard je te maken hebt: een Mastercard of een Visa Card of een Prepaid Card. Daarnaast heeft elke creditcard een uniek creditcardnummer. Dit nummer wordt niet random gegenereerd, maar hier zit een systeem achter. Elk nummer is namelijk opgebouwd volgens de ANSI Standaard X4.12-1983. Dit systeem houdt in dat elke creditcard opgebouwd is uit 4 blokjes van 4 cijfers, wat dus een totaal van 16 cijfers geeft. Het eerste nummer geeft aan wat voor soort het creditcard het is. In het geval van een Mastercard is dit getal een 5. In het geval van een Visa Card is dit getal een 4.

Lees hier meer over de creditcardnummers!

Vervolgens staat ook op de creditcard de vervaldatum onder het creditcardnummer in 2 keer 2 cijfers. Deze cijfers geven de maand en het jaar aan. Daaronder staat de naam van de kaarthouder. Tot slot is er op de kaart ook nog een chip. Deze wordt gebruikt door de kaartlezer van een betaalterminal of kaartlezer van uw bank.

Welke soorten creditcards kennen we?

Zoals eerder al beschreven, zijn er verschillende soorten creditcards, zoals de Mastercard, de Visa Card, de Prepaid Card en de Online Card. Veelal weet men niet exact wat het verschil is tussen de Mastercard en de Visa Card. Dit is ook niet heel erg gek, aangezien deze twee soorten creditcards erg op elkaar lijken. De Prepaid Card en de Online Card zijn een heel ander soort creditcard, dus deze zijn gemakkelijker te onderscheiden.
Mastercard Inc. en Visa Inc. zijn de twee grootste bedrijven op het gebied van creditcard uitgifte. Eigenlijk zijn Mastercard en Visa dus grofweg te zien als de twee grootste aanbieders van de creditcard. Dit zijn echter niet de enige twee aanbieders. Zo bieden bijvoorbeeld ook de Bijenkorf en de ANWB een creditcard aan. Om u te helpen met het maken van de juiste keuze voor de creditcard die bij u past, zullen de verschillende creditcards nu in onderstaande paragrafen behandeld worden.

De Mastercard

Lees hier meer over de Mastercard!

Zoals net gezegd is Mastercard Inc. één van de twee grootste bedrijven ter wereld op het gebied van uitgave van creditcards. Het bedrijf is opgericht in 1966 onder de naam de Interbank Card Association (ICA). Sinds 1979 werkt het bedrijf onder haar huidige naam. Het principe van de Mastercard is eigenlijk hetzelfde als de werking van een zeer korte renteloze lening. Tot een bepaald bestedingslimiet kunt u gedurende de gehele maand onbeperkt aankopen doen. Aan het eind van de maand wordt de som van de bedragen van deze aankopen in rekening gebracht. Wanneer u deze rekening binnen de opgegeven termijn betaald, betaald u geen rente of boete over dit bedrag. 

Vandaar dat dit vergeleken kan worden met een soort korte kosteloze rente. Nu zijn er binnen Mastercard nog verschillende soorten creditcards. Vandaar dat dit vergeleken kan worden met een soort korte kosteloze rente. Zo kennen we de Mastercard Classic, de Mastercard Gold en de Mastercard Black. Deze kaarten verschillen van elkaar wat betreft jaarbijdrage, bestedingslimiet en eventuele extra aanbiedingen.

De Visa Card

Visa Inc. is opgericht in 1958 en is samen met Mastercard Inc. het grootste bedrijf op het gebied van de uitgifte van creditcards. De werking van een Visa Card verschilt eigenlijk niet zo heel erg veel van die van een Mastercard. Ook hier is het principe gelijk aan een korte renteloze lening. Elke maand wordt aan het eind van de maand de som van alle aankoopbedragen, beperkt tot het bestedingslimiet, in rekening gebracht. Dit bedrag dient binnen een aantal dagen betaald te worden. Wanneer u dit netjes doet, beschikt u dus over de korte renteloze lening van Visa. Nu vraagt u zich natuurlijk af of er dan überhaupt enig verschil is tussen de Visa Card. Ja, dat is er. De Visa Card is op meer plekken ter wereld te gebruiken dan de Mastercard. Daarnaast is het bestedingslimiet op de Visa Card hoger.

Lees hier meer over de Visa Card!

Deze twee eigenschappen zorgen er wel weer voor dat de jaarbijdrage voor een Visa Card ook hoger is. Dus wanneer u wilt kiezen tussen een Mastercard en een Visa Card zult u in overweging moeten nemen of de extra kosten voor de Visa Card voor u opwegen tegen de extra baten.
De Visa Card kent ook verschillende soorten kaarten, namelijk de Visa World Card, de Visa Gold Card, de Visa Black Card, de Visa Platinum Card en de Visa Business Card. Deze kaarten verschillen, net zoals bij de Mastercard, van elkaar wat betreft bestedingslimiet, jaarbijdrage en eventuele extra aanbiedingen.

De Prepaid Card en de Online Card

Zoals eerder gezegd zijn er nog twee andere soorten creditcards, namelijk de Prepaid Card en de Online Card. Deze twee creditcards hebben ook zo hun overeenkomsten. Zo is de Online Card eigenlijk een soort Prepaid Card. Om dit nader toe te lichten, gaan we eerst wat dieper in op de Prepaid Card.
Het principe van een Prepaid Card is het tegenovergestelde van het principe van de Mastercard en de Visa Card. De betaling via een Prepaid Card werkt namelijk niet als een lening. De betaling via een Prepaid Card is juist eerder te vergelijken met de werking van een debetkaart. Er moet namelijk eerst geld staan op deze soort creditcard, voordat er aankopen mee gedaan kunnen worden. Bij een Prepaid Card is het namelijk de bedoeling dat er van te voren geld op de kaart wordt gezet. 
Voor een Online Card geldt hetzelfde principe. Alleen is deze kaart alleen geschikt voor online aankopen. Deze kaart is ook niet een fysieke kaart, zoals de Mastercard, Visa Card en Prepaid Card, maar een eenmalig anoniem nummer. Wanneer u aankopen doet via de Online Card, krijgt u een anoniem nummer met een bepaald bestedingslimiet, waar u van te voren voor hebt betaald. Maar waarom zou u zo een soort kaart willen hebben? In drie gevallen is in het bezit zijn van zo een soort kaart handig:

  • Wanneer u jonger bent dan 18 jaar. Voor een Mastercard of Visa Card dient u 18+ te zijn.
  • Wanneer u geen vast inkomen hebt. Bij een Mastercard en Visa Card wordt u geacht uw financiële status door te geven.
  • Wanneer u bang bent gehackt te worden. De Online Card is hier dé oplossing voor, doordat u over een eenmalig anoniem nummer beschikt. 

ICS

ICS, kort voor International Card Services, is een bedrijf dat zich bezig houdt met de uitgifte van creditcards. Het bedrijf is voortgekomen uit de Nederlandse activiteiten van het bedrijf 'Bank of America'. Dit bedrijf was het eerste bedrijf ter wereld dat een creditcard heeft uitgegeven.
Met een ICS kaart kunt u van vele diensten en goederen gebruik maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld zaken als het boeken van hotels, of vliegtickets boeken en online winkelen. Daarnaast kunt u ook haast overal ter wereld pinnen, mits er een Mastercard of Visa logo op de pinautomaat staat. Helaas zijn er wel kosten verbonden aan het pinnen met een creditcard van ICS. 

Lees hier meer over ICS!

ICS biedt drie verschillende soorten kaarten aan. Zo kennen we de Visa World Card, de Visa World Card Gold en de Visa World Card Platinum. Logischerwijs verschillen deze drie kaarten van elkaar. Het bestedingslimiet, prijs per jaar, duur van aankoopverzekering en extra aanbiedingen zijn fronten waarop deze kaarten van elkaar verschillen.

Creditcard voor studenten

Ook zijn er speciale creditcards voor studenten is er een creditcard. Veelal zijn studenten niet erg liquide en kunnen dus wellicht de kosten van een creditcard niet dragen, maar ook studenten willen wel eens een vakantie boeken of online winkelen. Vandaar dat er speciaal voor studenten een creditcard is.
Voordat je nu gelijk denkt: 'ik wil een creditcard en ik schaf dus een studenten creditcard aan', is het eerst belangrijk om je goed te realiseren dat de aankoopbedragen die je met je creditcard doet in een maand, gesommeerd worden en aan het eind van de maand in rekening worden gebracht. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, kan er aan het eind van de maand een onbetaalbare rekening je kant op komen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dus informeer je hier verder over de studenten creditcard!

Creditcard aanvragen

Als u zich wilt verdiepen in de creditcard, of misschien zelfs wel een creditcard aan wil vragen, dan bent u op creditchecker.nl op het juiste adres. Ons team van financieel adviseurs heeft namelijk speciaal voor u eerder genoemde site opgesteld om u te voorzien van alle vragen die u heeft over creditcards. Het aanvragen van een creditcard zal na research op onze pagina's u eenvoudig afgaan. Veelal hebben wij klachten gehoord dat mensen niet precies weten wat ze moeten kiezen als ze een creditcard aanvragen. Vandaar dat wij elk raakvlak dat de creditcard heeft, hebben gedekt. 

Tot slot nog wat belangrijke punten!

Een creditcard is momenteel een haast onmisbaar object geworden in de portemonnee van menig Nederlander. De vele voordelen die de creditcard met zich meebrengt, met name in het buitenland, zijn namelijk erg aantrekkelijk. Het is alleen wel essentieel om te realiseren dat het hebben van een creditcard eigenlijk een soort korte lening is. Wanneer u hier geen rekening mee houdt, kan dit tot hoge kosten leiden. De aankopen die u gedurende een maand doet, worden namelijk gesommeerd en aan het eind van de maand in rekening gebracht. 
Daarnaast moet u zich goed inlezen en informeren over het soort creditcard dat u wil aanschaffen. Er zijn immers verscheidene opties. Zo heb je de Mastercard, de Visa Card, de Prepaid Card en de Online Card. Binnen deze soorten creditcards zijn er ook weer verschillende opties met allemaal verschillende bestedingslimieten en jaarbijdragen. Het is van groot belang dat u een kaart uitzoekt die past bij uw uitgavenpatroon en inkomen. Na uw research over de creditcard op onze site bent u helemaal klaar om een creditcard aan te vragen!

Beste Creditcards van 2018 Koopgids

Je Realiseert dat een Creditcard Ontzettend Makkelijk is, Zeker Voor op Reis en bij Online Kopen

Dan Wil je een Creditcard die Aansluit Bij Wat Jij Graag wil Hebben.

Om bij Deze Overweging te Helpen Hebben Wij Het Duidelijkste Overzicht van 2018 gemaakt.