Hoe Werkt Een Creditcard - De Volledige Uitleg (2020 Gids)

Hoe werkt de Creditcard - De Complete Gids Voor 2018

Tegenwoordig, in het jaar 2018, is de creditcard, ofwel krediet kaart een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode. Sterker nog, in veel verre landen is het met uw betaalpas, ook wel debetkaart genoemd, niet eens mogelijk om te betalen.

Dit terwijl dit met een creditcard wel mogelijk is. Dit is ook de reden dat deze kaart een haast onmisbaar object is geworden in de portemonnee van een groot aandeel Nederlanders.

Haast iedereen die geld uitgeeft, is in het bezit van een debetkaart (pinpas). Grote kans dat ook u een debetkaart in u bezit heeft. Hoogstwaarschijnlijk weet u ook hoe deze betaalkaart werkt.

Wanneer er voldoende saldo op de kaart staat, kunt u met uw pincode en uw pas de betreffende aankoop doen.

 Bij een creditcard werkt dit net anders. Aangezien u zich op deze web pagina bevindt, hebt u gezocht op de werking van een creditcard. Vandaar dat we op deze pagina u gaan voorzien van alle informatie die u nodig hebt om u vraag "Hoe werkt een creditcard?" te kunnen beantwoorden.

Hoe werkt een creditcard?

Werker met wrench

De kredietkaart is een pasje waarmee u in staat wordt gesteld overal ter wereld te betalen.

Terwijl bij betalingen met een reguliere betaalpas het te betalen bedrag direct van uw betaalrekening af wordt geschreven, gaat dit bij een creditcard anders in zijn werk.

Wanneer u een aankoop verricht met uw credit card, dan schiet de aanbieder van uw kaart het verschuldigde bedrag voor. Dit doet uw aanbieder elke keer gedurende een maand, wanneer u een aankoop doet met uw credit card.

Aan het eind van de maand heeft u dus een schuld staan bij de aanbieder van uw kaart ter hoogte van het gesommeerde bedrag van al uw aankopen. Deze schuld wordt in rekening gebracht en aan u gepresenteerd.

Via uw betaalrekening dient u binnen een bepaald, van te voren afgesproken, aantal dagen de schuld af te betalen. Wanneer u deze rekening in zijn geheel vrijwel direct betaald, kost het 'lenen' van uw aanbieder u niks.

In dit geval heeft u dus een korte renteloze lening gehad. Sommige aanbieders bieden u aan om uw rekening gespreid te betalen, dat wil zeggen in bepaalde termijnen. In dit geval komt er wel rente over het openstaande bedrag. In dat geval spreken we over een revolving creditcard.

Dit is echter niet standaard. In Nederland is het gewoon om het bedrag meteen aan het eind van de maand af te betalen. Veel van de creditcards worden uitgegeven door ICS. Bij deze uitgeven kun je aangeven dat je gespreid wilt betalen. 

Verzekeringen bij je creditcard

Een van de grote voordelen aan betalingen doen met je creditcard is de verzekeringen die je erbij krijgt. Je krijgt namelijk bij de meeste creditcards een aankoopverzekering bij je aankopen. Hier zijn een paar groepen van uitgesloten maar veel spullen zijn verzekerd.

Ook reizen word een stuk goedkoper. Bij veel van de reguliere en premium kaarten krijg je namelijk gratis een reisverzekering. De verzekeringen kunnen zo goed zijn dat je zelf je huurauto op vakantie verzekerd krijgt. 

Meer weten over de creditcard verzekering kan hier.

Platinum creditcards voor de beste verzekeringen

De creditcards met de beste verzekeringen zijn de platinum creditcards. Deze zijn dan ook de duurste. Ze beginnen van €200 en lopen op tot €700. Hier krijg je dan wel ontzettend goede verzekeringen voor en extra's als gratis toegang tot airport lounges. Ben je benieuwd naar deze kaarten? Kijk dan hier eens.

Bestedingslimiet

Geld in koffer

creditcards werken met een bestedingslimiet. Dit is unieke eigenschap en iets wat het anders maakt dan een normale betaalrekening. Dit bestedingslimiet is een soort doorlopend krediet. 

Bij veel kaarten is dit limiet gesteld op €2.500. Hierdoor kun je in een maand €2.500 lenen zonder dat het wat kost. Vervolgens krijg je een periode van  een aantal dagen tot een aantal weken waarin je dit bedrag moet overschrijven. Vaak gaat dit direct van je normale betaalrekening of andere rekening af. 

Reserveringen doen

De creditcard komt ook vaak voor bij mensen die een reservering willen doen. Zo zie je bijvoorbeeld dat dit veel gebruikt word op website zoals booking.com. Wanneer je hier een hotel boekt dan kan je dit met je creditcard alvast reserveren. Vaak worden de kosten dan er nog niet vanaf gehaald. Bekijk ons artikel erover voor de exacte informatie.

Rente bij lenen

Waar je goed rekening moet houden bij een creditcard is dat er rente zit als je het geld niet terugbetaald. Bij ICS kun je gespreid betalen aanvragen. Hierbij betaal je dus niet direct het bedrag terug wat je terug moet betalen. 

Je gaat dit vervolgens over een bepaalde periode terugbetalen. Meer weten over creditcard rente kan in ons artikel erover.

Welke soorten van de creditkaart kennen we?

portemonnee

Op de financiële markt aangaande creditcards, zijn er logischerwijs meerdere aanbieders te vinden.

Er is gelukkig niet maar 1 bedrijf dat monopolie heeft over de creditcardmarkt.

Om een beter begrip te krijgen van de creditcard en haar werking, gaan we nu kijken naar de verschillende aanbieders van de creditcard binnen Nederland en op welke gronden zij van elkaar verschillen.

De twee grootste bedrijven op het gebied van het verstrekken van creditcards binnen Nederland zijn Visa Inc. en Mastercard Inc.

Immers kent haast iedereen ook wel de Visa Card en de Mastercard. Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere bedrijven die een creditcard aanbieden. Zo bieden ook de ANWB, ABN Amro, ING, Bijenkorf, Skrill, Neteller, Money2Go en nog vele andere bedrijven een creditcard aan.

We vertellen in onze creditcard sectie meer over deze creditcards. 

Wat zijn uw creditcard gegevens?

data

In een digitaliserende wereld als de wereld waar wij in leven, is het steeds belangrijker om je persoonlijke gegevens, zoals je creditcard gegevens, niet kwijt te raken.

Wanneer bijvoorbeeld je creditcard gegevens in de handen vallen van iemand die kwaad in de zin heeft, loop je het risico om heel veel geld kwijt te raken.

Cybercrime speelt namelijk een steeds grotere rol vandaag de dag. En daarom wijden wij een stuk over het beschermen van uw creditcard gegevens!

Wanneer u uw creditcard in een restaurant aan de ober geeft, kan hij al uw gegevens noteren, behalve uw pincode. In principe is uw geld dan veilig. Daarnaast heeft een restaurant veel te verliezen bij fraude, een onbekend persoon niet.
Een belangrijk punt is dat u nooit uw gegevens via email of een ander online medium door moet sturen. Ook niet als een bedrijf daar om vraagt. Cybercriminelen kunnen deze emails namelijk hacken.

Dit betekent echter niet dat het niet veilig is om online aankopen te doen met uw creditcard of om online geld over te maken met uw creditcard. Doe dit alleen wel op beveiligde pagina's. 

Tot slot is het verstandig om maandelijks te controleren of de afschrijvingen juist zijn. Is dit niet het geval, neem dan gelijk contact op met uw creditcard aanbieder!

International Card Services

In Nederland zijn er ontzettend veel creditcard die onder het netwerk vallen van ICS. De betekenis van ICS is "Internatioanl Card Services" en het is onderdeel de ABN bank.

Dit betekent dat ICS de create en uitgifte doet. Vaak zit hier ook een applicatie bij voor je telefoon. Als je dus wilt weten hoeveel geld er op je creditcard staat dan kan je van deze app gebruik maken. 

De organisaties die gebruik maken van de services van ICS zijn o.a.: ANWB, Visa World cards, de Mastercards en de Bijenkorf. 

Meer weten over deze organisatie kan hier

Zijn er ook Gratis Creditcards beschikbaar?

Je kent het wel. Je hebt geen zin om er ergens voor te betalen dus je doet je best om het gratis te krijgen. Dit is bij creditcards ook het geval. Je hebt hem natuurlijk het liefste gratis.

Het is mogelijk je creditcard het eerste jaar gratis te krijgen. Ook kan je daarbij nog leuke cadeau's krijgen zoals dat je momenteel €50 shoptegoed gratis krijgt bij Visa World Card.

Daarna moet je echter wel jaarlijks betalen voor je creditcard.  Ook zijn er ook enkele eisen aan de gratis creditcards. Zo moet je een netto inkomen hebben (Je netto inkomen minus wat je betaald aan huur of hypotheek) van zoon €1.150.

Ook mag je geen grote openstaande schuld hebben. Dan is het namelijk niet zeker dat je je schuld terug kunt betalen dus beschermen ze je liever tegen jezelf.

Wil je nu meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze pagina over gratis creditcards.

Creditcard zonder inkomen

Zelfs als je geen inkomen hebt is het mogelijk om een creditcard aan te vragen. Hierbij moet je wel rekening houden dat je dan zult moeten gaan voor een prepaid creditcard. Dit is een ander soort kaart waarbij andere eigenschappen aanwezig zijn. Bekijk hier de guide wanneer je geen inkomen hebt maar toch een creditcard wilt.

Pinnen met je creditcard, wat je erover moet weten

Betaalautomaat

Een van de functies die je creditcard heeft is dat je ermee kunt pinnen. Het kan erg fijn zijn dat je overal in de wereld geld uit de muur kunt krijgen. Echter zitten er wel nadelen aan vast.

Zo zijn de kosten voor pinnen vaak een stuk hoger als bij je normale pinpas. De krediet kaarten zijn er namelijk voor gemaakt om bij winkels te gebruiken.

De reden hiervan is dat winkels zoon 2% - 5% moeten betalen voor transactiekosten. Dit is de goudmachine die de creditcard maatschappijen draaiende houden en hierdoor kunnen ze ook de voordelige garanties bieden zoals de 180 / 365 dagen aankoopgarantie.

Onze pagina over pinnen met je creditcard gaat dieper in op dit onderwerp.

Creditcard anatomie - nummers / CVV / CVC en meer

Op een creditcard zijn veel verschillende dingen te vinden. Zeker als je nog nooit een creditcard hebt gehad dan zul je waarschijnlijk niet exact weten wat er allemaal op deze kaart te vinden is. 

2 belangrijke zaken die op je creditcard staan zijn de creditcard nummers en de CVV of CVC code.

Creditcard nummers

De creditcards nummers zijn een 16 cijferige code. Het is handig om deze uit je hoofd te kennen maar makkelijk is het zeker niet. Deze nummers bestaan uit een speciale reeks. Zo kun je aan de code al zien of het een Visa Card is of dat het een Mastercard is. Bij Visa is bijvoorbeeld altijd het eerste getal een 4. Bij mastercard is dit een 5.

CVC of CVV code

Dit is een ander zeer belangrijk element. Met sommige kaarten is het namelijk mogelijk om te betalen met alleen de creditcard nummers en de CVC of CVV code. Maar wat is deze code nu eigenlijk? De CVV of CVC code is een verificatie code voor je creditcard. Eigenlijk dus een soort pincode voor de verkoper om authenticiteit te kunnen controleren. Echter is het niet de pincode van de creditcard. Dat is iets anders.

Vervaldatum van de creditcard

Een creditcard kun je niet oneindig lang blijven houden. Op de kaart staat altijd een vervaldatum. Dit houd in dat de kaart maar beperkt gebruikt kan worden. We hebben het hier wel over jaren dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je elke jaar een nieuwe kaart krijgt. De reden dat hiervoor gekozen is hebben we hier uitgelegd. 


Meer weten over wat er op en aan een creditcard zit kan met ons anatomie artikel.

Creditcard gestolen of kwijt

Ook hier moeten we het over hebben. Het is namelijk erg zorgelijk op het moment dat je de creditcard kwijt raakt. Als iemand hem gestolen heeft me kwade bedoelingen dan kan er zomaar geld afgehaald worden. Het is altijd maar de vraag of je dit terugkrijgt. Er zijn veel gevallen waarin dit niet zo is. Hierdoor moet je hem snel blokkeren.

Het is ook mogelijk dat je je creditcard uitleent aan iemand anders. Op het moment dat dit het geval is moet je wel met enkele dingen rekening houden. Dit kan namelijk erg veel problemen veroorzaken. Wil je deze problemen voorkomen? Lees dan dit artikel hoe je dit doet. 

Creditcard blokkeren

Wanneer je je credit card kwijt bent dan je hem zo snel mogelijk moeten blokkeren. Op de achterkant van de creditcard staat het nummer wat je moet bellen. Nu begrijpen we dat je dat nummer niet kunt vinden als je de kaart niet meer hebt. Daardoor kan je het nummer wat je moet bellen vinden op onze pagina over creditcard blokkeren. Alle uitgevers staan hier duidelijk beschreven.

Creditcard opzeggen

Het is ook mogelijk dat je een nieuwe creditcard wilt van een andere maatschappij. Wanneer dit het geval is dan is het slim op je oude creditcard op te zeggen. Bij het creditcard opzeggen moet je contact opnemen met de  maatschappij waarbij je de kaart hebt afgesloten. Bekijk van te voren even goed te voorwaarden voor eventuele relevante zaken. Meer weten over opzeggen kan op https://creditchecker.nl/creditcard/hoe-werkt-het/opzeggen-stoppen/

Waarom een Creditcard nemen? Dit zijn de voordelen!

Vrolijk springende vrouw

Er is nu een zo nauwkeurig beeld geschetst om de vraag "Hoe werkt een creditcard?" zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden. Nu resteert nog de vraag waarom u eigenlijk een creditcard zou moeten hebben.

Daar zijn natuurlijk vele redenen voor te bedenken. We gaan dit, om het overzichtelijk te houden, reduceren tot de drie belangrijkste redenen. De eerste reden is vrij voor de hand liggend.

Een Nederlandse betaalpas is niet overal ter wereld een geaccepteerd betaalmiddel. De creditcard is dit wel. Dus wanneer u veel reist of gewoon op vakantie gaat in het buitenland, is een creditcard een stuk voordeliger.

Het tweede voordeel waarom u een creditcard zou moeten nemen, is dat er op een creditcard in bijna alle gevallen een aankoopverzekering hebben van 180 dagen of soms zelfs een jaar. Bij een debetkaart is dit niet geval en dat maakt een creditcard preferabel over een debetkaart op dat gebied. 

Tot slot is er nog een reden die we gaan behandelen. Deze reden betreft het doen van online aankopen. Het doen van online aankopen vraagt namelijk vaak om een creditcard.

Wanneer u bijvoorbeeld in het bezit bent van een iPhone en een iTunes account wilt aanmaken, dan bent u vereist een creditcard te hebben. Dus tot slot kort opgesomd, de redenen dat u een creditcard moet hebben zijn:

  • Een creditcard is handig wanneer u veel reist
  • Een creditcard heeft een aankoopverzekering
  • Bij online aankopen is een creditcard vaak vereist

Beste Creditcards van 2020 Koopgids

Je Realiseert dat een Creditcard Ontzettend Makkelijk is, Zeker Voor op Reis en bij Online Kopen

Dan Wil je een Creditcard die Aansluit Bij Wat Jij Graag wil Hebben.

Om bij Deze Overweging te Helpen Hebben Wij Het Duidelijkste Overzicht van 2020 gemaakt.

>

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten