Creditcard Anatomie - Dit Zit Op en Aan je Creditcard (Gids)

De Anatomie Van Een Creditcard - Wat staat er allemaal op een Creditcard

In dit artikel gaan we doornemen wat je allemaal kan vinden op je creditcard. Er staan verschillende dingen op je kaart vermeld en we gaan een voor een uitleggen wat het precies is en of je er iets mee moet doen.

Wil je meer leren over hoe je creditcard werkt en wat je ermee kan? Bekijk dan ons overview over Hoe Het Werkt.

N26 Creditcard

N26 Prepaid Creditcard          (aanrader)

  € 0  

  • Enige gratis creditcard op de markt.
  • Krijg er direct een gratis IBAN rekening bij.
  • Gratis geld opnemen in het buitenland. 
N26 Creditcard

N26 Prepaid Creditcard   

  € Gratis  

  • Enige gratis creditcard op de markt.
  • Krijg er direct een gratis IBAN rekening bij.
  • Gratis geld opnemen in het buitenland.

Voorkant van een Creditcard

Dit kan je allemaal vinden op de voorkant van je creditcard.

#1 Creditcardmaatschappij

Dit is de bank of instantie die de creditcard heeft uitgegeven. Hier vallen de bedrijven zoals ANWB / ABN AMRO / Bijenkorf onder  U vraagt bij deze bank om de kaart te krijgen, en het bepaalt de kaart details zoals beloningspunten en voordelen. In dit geval gebruikt <<<BANK>> enkel de naam van de kaart om de emitterende bank aan te duiden.

#2 Creditcard Naam

Bedrijven zoals ANWB en ABN AMRO hebben verschillende creditcards. De plek waar de meeste maatschappijen aangeven wat voor kaart het is, is in de rechterbovenhoek. Hier zie je bijvoorbeeld, Studenten creditcard, business creditcard of Prepaid creditcard staan. 

#3 Creditcardnetwerk

Dit is het creditcardnetwerk en het serviceniveau dat aan deze kaart is gekoppeld.

Vaak is het netwerk van de kaart te vinden in de rechteronderhoek. Echter zijn er ook kaarten waar je dit te zien krijgt in de rechter bovenhoek. Het is dus afhankelijk per maatschappij en model waar het logo van het netwerk staat. Er zijn 4 netwerken in Nederland 3 netwerken die gebruikt worden:

    - Visa 

    - Mastercard

    - American Express

Het Visa en Mastercard netwerk worden het vaakst gebruikt. De American Express kaarten zijn vaak net wat luxer en worden vaak gebruikt door mensen die veel reizen.

Het creditcardnetwerk is verantwoordelijk voor de verwerking van de betalingen van de creditcard.

#4 Naam van de Kaarthouder

Hier komt je naam te staan. Sommige bedrijven gebruiken de volledige voornaam en achternaam. Andere bedrijven gebruiken je initialen. 

Dit onderdeel is belangrijk aangezien sommige afnemers dit gebruiken ter verificatie. Als hier een andere n

#5 Kredietkaartnummer

Dit is het identificatienummer dat aan deze specifieke kaart is gekoppeld. Het wordt opgeslagen in de magneetstrip. Wanneer u uw kaart bij een terminal of lezer veegt, geeft uw nummer informatie over het creditcardnetwerk en de uitgever.

Creditcardnummers worden toegekend door de ISO of de International Organization for Standardization.

Uw rekeningnummer bestaat uit maximaal zestien cijfers en wordt toegewezen door de kaartuitgever. Sommige kaarten hebben maar zeven cijfers. Meer weten over creditcard nummers kan hier.

#6 Chip EMV-technologie

Hier komt je naam te staan. Sommige bedrijven gebruiken de volledige voornaam en achternaam. Andere bedrijven gebruiken je initialen. 

Dit onderdeel is belangrijk aangezien sommige afnemers dit gebruiken ter verificatie. Als hier een andere n

Deze chip is een alternatieve manier om de informatie van de kaarthouder te bewaren, naast de magneetstrip (die zich op de achterzijde van de kaart bevindt). Het is een veiligere en modernere vorm van informatieopslag, die een betere bescherming biedt tegen fraude.

Dit staat bekend als EMV-technologie, die staat voor "Europay, MasterCard, Visa. Dit is de wereldwijde standaard voor deze chiptechnologie, die er in twee vormen is:


  • Chip en handtekening
  • Chip en PIN

Voor kaarten met chip-en-handtekeningen is uw handtekening vereist om een transactie te voltooien, terwijl chip-en-pin-kaarten een PIN gebruiken die u maakt, net als een debetkaart. Creditcards kunnen één van deze types zijn, of beide. Het is het meest gebruikelijk om alleen Chip en handtekening kaarten te vinden in de VS vanaf nu, maar die situatie is aan het veranderen en meer kaarten zullen worden ingeschakeld met beide in de toekomst.

In plaats van de creditcard door een groef te vegen, steekt u een chipkaart in een sleuf aan de lezer, meestal aan de onderkant, en laat u de kaart daar liggen tot u gevraagd wordt om de kaart te verwijderen. Dit wordt "card dipping" genoemd.

In de Verenigde Staten uitgegeven creditcards zijn wettelijk verplicht om begin oktober 2015 te worden gechipt en op die datum zullen handelaren die niet aan de nieuwe normen voldoen door de juiste technologie voor de chipkaarten te leveren, aansprakelijk worden gesteld voor frauduleuze creditcardactiviteiten.

#6 Vervaldatum van de creditcard

Dit is de datum waarop de geldigheid van deze specifieke kaart verstrijkt. Dit betekent niet dat de kredietrekening is gesloten; in plaats daarvan betekent dit meestal alleen dat het tijd is om een nieuwe kaart te krijgen. De nieuwe kaart wordt automatisch naar u verzonden door de creditcardmaatschappij en heeft een nieuwe vervaldatum en CVV-code, en soms een nieuw rekeningnummer.

In sommige gevallen gebruiken creditkaartmaatschappijen deze tijd echter ook om het krediet van de kaarthouder te analyseren en mogelijk beslissingen te nemen over de voorwaarden van de kaart, zoals het verlagen van uw kredietlimiet, het verhogen van de rentevoet, het schorsen van de rekening of zelfs het sluiten van de rekening.

Houd er echter rekening mee dat uitgevers elk van deze acties kunnen ondernemen als ze dat op elk moment nodig achten, en niet hoeven te wachten tot de vervaldatum. De datum geeft de uitgevende instelling alleen een vooraf bepaald einde aan de relatie als zij ervoor kiest de relatie te beëindigen.

Als uit uw kredietrapporten blijkt dat u verantwoordelijk financieel gedrag vertoont, hoeft u zich geen zorgen te maken over een van deze negatieve of negatieve acties. In plaats daarvan krijgt u waarschijnlijk ruim voor de vervaldatum een nieuwe kaart met nieuwe gegevens toegestuurd, omdat de kaartuitgever u herkent als een goede klant en u rond wil houden.

5 Redenen waarom creditcards een vervaldatum hebben.

Om creditcardmaatschappijen een vooraf bepaald einde aan uw relatie te geven, zodat ze deze kunnen beëindigen als ze dat willen.

Omdat normale slijtage een kaart langzaam zal afbreken en de magneetstrip zal beschadigen, waardoor de kaart uiteindelijk onleesbaar wordt.

Als maatregel ter bescherming tegen fraude, omdat het een extra vorm van kaartverificatie is (daarom wordt de bovenstaande datum gecensureerd).

Als een manier voor uitgevers om oude kaarten te vervangen door nieuwe kaarten met betere veiligheidskenmerken of frisse ontwerpen.

Om creditcardemittenten in staat te stellen kaarthouders eraan te herinneren dat zij eigenaar zijn van de kaart door hen een nieuwe kaart te sturen.

Achterkant van je Creditcard

#1 Magneetstrip

Deze zwarte balk bevat al uw account informatie. Het is gemaakt van miljoenen kleine magnetische deeltjes. Wanneer u uw kaart door een kaartlezerterminal veegt, krijgt de lezer uw accountgegevens van de strip en gebruikt deze om de transactie te verwerken.

Als een geldautomaat of kaartlezer uw kaart niet kan accepteren, is het probleem waarschijnlijk:

de magstripe is te vuil of te bekrast om te kunnen lezen


  • een magneet heeft de informatie over de magneetstrip gewist
  • Als de strip van uw kaart niet werkt, kunt u de kaartuitgever bellen om een nieuwe kaart aan te vragen. 

Om deze reden zijn er meestal geen kosten verbonden aan het verkrijgen van een vervangende kaart.

#2 CVV Beveiligingscode

Code van je creditcard

Deze code is een fraudepreventiemiddel dat wordt gebruikt bij het maken van transacties waarbij de creditcard niet fysiek zichtbaar is, zoals onlineaankopen waarvoor u niet in het bezit hoeft te zijn van de fysieke kredietkaart. U hoeft alleen maar de informatie nodig die erop afgedrukt is.

Dit is het tegenovergestelde van de transacties waarbij je de plastic kaart gebruikt, zoals bij het uitchecken in een supermarkt, waar je de magstripe of chip zou gebruiken.

CVV-codes zijn een 3-cijferig nummer voor Visa en MasterCard kaarten en een 4-cijferig nummer voor American Express.

#3 Klantenservice Telefoonlijn

Het telefoonnummer op de achterkant van uw kaart is het beste nummer om te gebruiken voor algemene klantenservice. Als u andere diensten hebt die aan uw kaart zijn gekoppeld en die hun eigen directe telefoonnummers hebben, zoals een persoonlijke conciërgeservice (dit is vaak het geval bij luxere kaarten zoals platinum kaarten), overweeg dan om ze allemaal te verkrijgen en ze op te schrijven of op te slaan in uw telefoon. U kunt hulp krijgen bij het vinden van deze nummers door te bellen naar de klantenservice op de kaart.

#4 Vak voor je Handtekening

Dit is een ander instrument voor fraudepreventie, maar dit instrument dient zelden zijn doel. De kaarthouder moet hier zijn kaart ondertekenen om de kaart rechtsgeldig te maken, met de bedoeling dat deze handtekening kan worden gekoppeld aan een rijbewijs of een handtekening die bij de aankoop aan het register is gegeven.

Door de handtekeningen of de naam op de licentie te matchen, kunt u zien dat de persoon die de kaart gebruikt echt de eigenaar is van die kaart. Winkels zullen hier echter zelden controleren of er een handtekening is, en het is nog minder gebruikelijk dat ze die naam op een licentie dubbel controleren. 


Het is goed mogelijk om je creditcard jaren te gebruiken zonder dat je überhaupt ooit het handtekening vlak hebt ingevuld. Het is echter wel aan te raden aangezien uitgevers dit noodzakelijk stellen.

#5 Hologram Veiligheidsvoorziening

Dit hologram is een beveiligingsvoorziening die moet voorkomen dat de kaart fysiek wordt gekopieerd. Het bevat verschillende lagen van beelden met verschillende hoeken, waardoor het de illusie van enige beweging. Er kunnen ook andere beelden verborgen zijn in deze lagen. De meerdere lagen en verborgen afbeeldingen maken het moeilijk of onmogelijk om het hologram met een scanner te kopiëren, zodat er geen echte afbeelding kan worden gemaakt om kopieën van de kaart mee af te drukken.

​Elke kaart is weer anders

Één ding is zeker. Elke creditcard is anders. En elke zoveel jaar komt een uitgever ook weer aan met nieuwe creditcards. Het is dus lastig om te zeggen hoe een creditcard eruit ziet omdat er veel diversiteit aanwezig is tussen de creditcards. 


We hopen dat je nu weet welke elementen er allemaal zichtbaar zijn op een creditcard. 

>

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten