(OUD) Wat is het nut van de studenten creditcard voor jongeren?

Tegenwoordig, in het jaar 2018, is de creditcard, ofwel krediet kaart een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode. Sterker nog, in veel verre landen is het met uw betaalpas, ook wel debetkaart genoemd, niet eens mogelijk om te betalen, terwijl dit met een credit card wel mogelijk is. Dit is ook de reden waarom de creditcard een haast onmisbaar object is geworden in de portemonnee van een significant aandeel 
der Nederlanders. Vooral met reizen wordt de credit card veelal verkozen boven de debetkaart. Dit vooral omdat u in het buitenland tegenwoordig bijna alleen maar met een creditcard kan betalen of cash. Maar niemand heeft zin om continu met cash rond te lopen. Tegenwoordig is reizen een stuk toegankelijker geworden. Sterker nog, van studenten wordt het zelfs verwacht dat zij tijdens hun studie enkele ervaring opdoen in het buitenland. Dus ook voor studenten is een credit card van groot belang. Vandaar dat er ook zoiets is als een studenten creditcard. En de studenten creditcard is hetgeen op deze pagina besproken gaat worden. Hoe een gewone creditcard werkt, leest u hier!

Wat wordt bedoeld met een studenten creditcard?

Om de eerste open deur in te trappen: een studenten creditcard is een creditcard die bedoeld is voor studenten. Maar wat houdt dit precies in? Voordat we dieper ingaan op het nut van studenten creditcards en het vergelijken van creditcards om zo tot de beste studenten creditcard te komen, is het eerst belangrijk om goed te realiseren dat banken geen fan zijn van het verstrekken van de studenten creditcard. Dit is natuurlijk logisch, aangezien studenten niet het financiële draagvlak van de maatschappij zijn. Dit betekent dat de studenten voor de banken behoren tot een risicogroep. Betekent dit dan dat studenten helemaal geen creditcard aan mogen vragen? Nee, gelukkig niet. Er zijn alleen wel wat regeltjes waar je rekening mee moet houden mocht je een creditcard aan willen schaffen. 
De betaalrekening waar je studiefinanciering op wordt gestort, moet dezelfde rekening zijn als waar de creditcard op aangesloten moet worden. Dus stel je wil een ING studenten creditcard en je studiefinanciering wordt gestort op bijvoorbeeld een betaalrekening van ABN AMRO, dan moet de studiefinanciering overgezet worden naar een ING betaalrekening. 
Een andere optie is dat banken aanbieden dat de ING studenten creditcard op de ING rekening van je ouders wordt aangesloten. Deze optie is alleen gebleken minder preferabel te zijn, gezien het feit dat het garant laten staan voor jouw financiële uitgaven door je ouders, niet bepaald toont van grote mate van zelfstandigheid.
Dit soort studenten creditcards hebben echter wel vaak een veel lager bestedingslimiet dan een reguliere krediet kaart. Daarnaast zijn de maandelijkse bijdragen vaak ook aanzienlijk lager. 

Banken met een creditcard voor studenten

spaarvarken

Zoals eerder vermeld, zijn banken niet altijd de grootste voorstanders van het verstrekken van creditcards aan studenten. Er zijn gelukkig vooralsnog genoeg banken die wel studenten credit cards aanbieden, zei het op voorwaarde dat er enkele regelingen opgesteld worden voor financiële garantstelling. Zo kennen we de ING studenten creditcard. Bij deze kredietkaart is er een maximum bestedingsbedrag van 1000 euro en een jaarlijkse bijdrage van 12,50 euro. Bij de ING studenten creditcard geldt tevens dat de rekening waarop de studenten creditcard op wordt aangesloten, tevens de betaalrekening is waar de studiefinanciering op wordt gestort. De Rabobank studenten creditcard is ook een aanbieder voor studenten, die tevens erg soepel is. De Rabobank biedt namelijk niet een aparte kaart aan voor studenten, maar een Rabo BaseCard. Het bestedingslimiet is 1000 euro en er is een bijdrage van 15euro per jaar.

Ook kennen we de ABN AMRO studenten creditcard. Deze kaart is één van de beteren in zijn soort. Alle aankopen zijn bij ABN AMRO namelijk 180 dagen verzekerd. Ook bij ABN AMRO moet je creditcard aangesloten worden op je betaalrekening waarop je studiefinanciering wordt gestort. Het maximale bestedingslimiet bedraagt 1000 euro en de jaarlijkse bijdrage is 14 euro. Tot slot is er nog de ANWB studenten creditcard. Het voordeel bij ANWB is dat je niet van betaalrekening hoeft te wisselen. Je moet wél lid zijn van de ANWB. Ook bij ANWB zijn al je aankopen 180 dagen verzekerd. Het bestedingslimiet is 500 euro.

Aanvragen studenten creditcard

Het aanvraag proces voor een kredietkaart voor studerenden verloopt net wat anders dan wanneer werkenden met financiële zekerheid een kaart aanvragen. Als voorbeeld bij het aanvraag proces gaan we kijken naar de aanbieder ING. Bij de meeste andere aanbieders werkt dit ongeveer op dezelfde manier. Er zijn grofweg vier stappen te onderscheiden, namelijk:

  1. Aanvraag en acceptatie
  2. Ontvangst pincode en creditcard
  3. Activeren van de studenten creditcard
  4. Creditcard gebruiken

We gaan als eerste stap 1 nader toelichten. De aanvraag en acceptatie begint er mee dat je minimaal 250 euro per maand moet storten op je rekening. Bij een studentenbetaallimiet is dit bedrag 500 euro. Daarna beoordeelt ING je aanvraag op basis van het gebruik van je betaalrekening van ING. Daarnaast toetst de ING je gegevens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De uitgaven die je maakt met je creditcard worden van je betaalrekening afgeschreven, dus zorg voor voldoende saldo. Tot slot is het belangrijk om op te merken dat je ouder dan 18 moet zijn. Dan komen we bij stap 2: Ontvangst pincode en creditcard. Vijf dagen na aanvraag krijg je te horen of je aanvraag is goedgekeurd. Als dit het geval is, ontvang je drie dagen daarna je creditcard en pincode. Stap 3, het activeren van de studenten creditcard, werkt via 'Mijn ING'. Bij andere aanbieders heeft dit logischerwijs een andere benaming. Via Mijn ING kan je je creditcard dus activeren, maar doe dit pas als de kaart in de post is gekomen.
Dan tot slot stap 4, het gebruiken van de kaart, spreekt redelijk voor zich. Overal waar een Mastercard logo staat, is het mogelijk om met de studenten creditcard te betalen.

Wat zijn de voorwaarden van de studenten creditcard?

conditions

Ook in dit geval nemen we het voorbeeld van ING. De voorwaarden verschillen logischerwijs per aanbieder, maar toch is er veelal een grove lijn van overeenkomsten te trekken tussen de verschillende aanbieders. Ten eerste staat er meestal een bestedingslimiet van 1000 euro op een studenten creditcard. Je kredietkaart is aangesloten op je studentenbetaalrekening. Maandelijks wordt het gespendeerde bedrag via je creditcard afgeschreven van je betaalrekening. Hier moet wél voldoende saldo op staan. Mocht er niet voldoende saldo staan op je betaalrekening, dan wordt het verschuldigde bedrag alsnog afgeschreven, waardoor je in de schulden komt te staan op je betaalrekening.
Bij schade die je lijdt door fraude, diefstal of verlies, wordt het bedrag dat je kwijt bent geraakt vergoed door ING. Tot slot heeft ING het recht om de overeenkomst te beëindigen als:

  • De kaarthouder niet betaald en in gebreke is gesteld
  • De kaarthouder failliet is verklaard
  • De kaarthouder in wettelijke schuldsanering terechtkomt
  • De kaarthouder overlijdt
  • De kaarthouder onjuiste informatie verstrekt
  • De kaarthouder in het buitenland gaat wonen

De Creditcard Die Bij Jou Wensen Past

Als je een creditcard gaat aanvragen moet je er een hebben die bij jou past. 
Dit zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kan maken van de functies. 
Om onze bezoekers te helpen met hun keuze hebben we speciaal een zéér uitgebreide pagina erover gemaakt