Glasverzekering - Zorg dat je Ramen Veilig Zijn (2020 Tips)

Ramen Verzekeren met een Glasverzekering

Verzekerd van glas?

Ramen geven licht en warmte aan je woning. Het geeft een fijne uitstraling en veel woongenot. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een bal van een spelende buurjongen door het raam of een ruit die moedwillig of per ongeluk ingegooid is. Een verzekering dekt dan de schade aan de ramen van je woning, zodat je snel weer bent voorzien van nieuwe ruiten. 

Dekking glasverzekering

Je glasverzekering dekt alleen ruitbreuk bij ramen die bedoeld zijn om licht door te laten, de ramen van je woning dus. Aquarium of spiegels zijn dus niet verzekerd, maar hiervoor biedt je inboedelverzekering dekkingsmogelijkheden. Een verzekering verzekert tegen "alle onheilen die van buiten komen". Daar valt dus bijna alles onder waardoor er schade aan een raam kan ontstaan. Schade door een (natuur)ramp valt niet onder de verzekering. De verzekering keert ook niet bij schade aan je ramen door situaties als een woninginbraak of brand. Deze vormen van schade zijn meestal gedekt door de woonverzekering.

Glasverzekering afsluiten

Het verzekeren van je ruiten kan op verschillende manieren: via een aanvullende dekking op de bestaande opstalverzekering, via een aanvulling op je inboedelverzekering of door het afsluiten van een aparte verzekering voor je ruiten. Het is slim om een aparte verzekering af te sluiten wanneer je woning is voorzien van duurder glaswerk, bijvoorbeeld glas-in-lood. 

Glas verzekeren bij een huurwoning

Het maakt voor een ruitverzekering niet uit of je de eigenaar of huurder bent van de woning. Ook van een huurwoning kunnen de ramen verzekerd worden. Dit kan de eigenaar voor je geregeld hebben, maar soms wordt dit door de huurders gedaan. Spreek dit af met de verhuurder van je woning of lees het na in het huurcontract. Zijn de ruiten van je huurwoning niet door de verhuurder verzekerd, dan moet je zelf een verzekering afsluiten. Je kunt dit dan als extra dekking opnemen bij de inboedelverzekering.

Uitzonderingen op de dekking

Wat een verzekering precies dekt kun je nalezen in de bijbehorende polisvoorwaarden. Veel voorkomende uitzonderingen op de standaard glasverzekering zijn:
•Bijzondere ramen, zoals glas-in-lood of ramen
•Schade aan glas door slijtage of slecht onderhoud
•Schade tijdens een verbouwing
•Glasschade in een pand wat leeg staat

Ruitenverzekering of aansprakelijkheidsverzekering?

Soms hoef je geen gebruik te maken van je eigen verzekering bij schade aan glas maar wordt deze gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering van iemand anders. Wanneer een bal van de buurjongen tegen jouw raam aankomt bijvoorbeeld, dan betaalt de aansprakelijkheidsverzekering van de buren jouw glasschade. Je eigen verzekering is alleen van toepassing als er niemand is die je aansprakelijk kunt stellen. 

Wat zijn de kosten van ramen?

Waar verzeker je je nu precies voor met een verzekering? En wegen deze kosten op tegen de baten? Dubbelglas vervangen kost je ongeveer tussen de € 100,- en € 300,- per raam, maar dit is afhankelijk van de grootte, de kwaliteit van het glas en het loon van de glaszetter. Je moet voor jezelf afwegen of je dit zelf wilt en kunt betalen of dat je er een verzekering voor wilt afsluiten. De premie van een verzekering ligt rond de € 6,- per maand. Als je geen verzekering afsluit heb je na vier jaar zoveel bespaard als wat nodig is voor een nieuwe ruit. Met het dubbelglas van tegenwoordig is de kans op schade in vergelijking met tien of twintig jaar geleden een stuk kleiner. Maar als je kiest voor zekerheid, dan kan de verzekering je toch rust en vertrouwen bieden. Want als er bij een storm veel ruiten tegelijkertijd beschadigd raken dan kunnen de kosten voor vervanging in één keer toch flink in de papieren lopen. Met een verzekering heb je die zorgen niet.

Wat is wel en niet verzekerd?

Bekijk hoe de ruiten van je woning zijn verzekerd bij je eigen verzekering.
Over het algemeen geldt het volgende:

verzekerd tegen

 • Ramen, dakramen en lichtkoepels. Ook als deze van kunststofzijn.
 • Glazen deuren en glas in deuren.
 • Glazen douchecabines
 • Gevelbekleding of versiering
 • Een lek of breuk in het dubbelglas. Als de ruit niet ouder is dan 10 jaar.

Niet verzekerd zijn

 • Schade als je woning langer dan 90 dagen niet bewoond is.
 • Schade als je het raam zelf bewerkt hebt.
 • Schade als je het raam zelf verplaatst hebt.
 • Schade aan het raam van een kunstwerk aan de buitenkant van je woning.
 • Schade aan de rame​n van je tuinkas.

Schade door brand, inbraak en storm wordt wel verzekerd. 

Meer informatie

Wat krijg je vergoed bij schade?

Heb je schade? En ben je hiervoor verzekerd? Dan wordt over het algemeen vergoed:

 • De prijs van het nieuwe glas.
 • De kosten om het nieuwe raam te plaatsen.
 • De kosten om tijdelijke maatregelen te nemen totdat de schade verholpen is. Bijvoorbeeld door een stuk raam over de breuk of het gat te lijmen.

Wil je precies weten wat wel en niet is verzekerd en tegen welk bedrag? Kijk dan in de voorwaarden van je eigen verzekering. Klik hier om meer te weten te komen over opstalverzekeringen.

>