Geld Lenen Student - Zonder Inkomsten Lening / Extra Lenen
Studeren is duur. Soms kan het daarom handig zijn als je wat extra's binnenkrijgt elke maand.
In dit artikel leer je alles over extra lenen als student zijnde.
Als student in Nederland heb je flink wat vast lasten: alleen de schoolboeken en het collegegeld zijn al een rib uit je lijf. Wanneer je ook nog eens op kamers woont, vliegt je geld er al helemaal snel doorheen. Dit resulteert er vaak in dat studenten vaak een stukje maand over hebben aan het einde van hun geld.
De meeste studenten zijn harde werkers: Bijna drie kwart van de studenten heeft een bijbaan of doet een betaalde stage. Toch komen ook de hardste werkers weleens in de problemen, omdat ze meer geld uitgeven dan ze binnen krijgen. Een lening lijkt dan een goede oplossing. Maar waar en hoe kun je het beste geld lenen als je nog studeert? In dit artikel lees je er alles over!
Leenstelsel zorgt ervoor dat studeren meer geld kost
Tijdens je studie kunnen er verschillende redenen ontstaan om extra geld te lenen.
Je wilt bijvoorbeeld een jaartje naar het buitenland of je kunt niet meer werken naast je studie, omdat je je echt wilt focussen op je afstudeeronderzoek.
Goede redenen, maar toch is het niet gemakkelijk om als student geld te lenen.
De meeste verstrekkers van leningen gaan alleen in zee met mensen die een (vast) inkomen hebben. En je stufi van ome DUO wordt door de meeste verstrekkers helaas niet gezien als inkomen.
Door het nieuwe leenstelsel krijgen studenten aan een hbo-opleiding of universiteit geen basisbeurs meer. In plaats daarvan kunnen zij kiezen voor een lening bij DUO.
Student aan mbo-opleiding nog recht op basisbeurs
- De juiste geldverstrekker is belangrijk.
Studenten die een hbo-opleiding volgen of aan de universiteit studeren, krijgen sinds september 2015 te maken met het nieuwe leenstelsel. Eerder konden studenten aanspraak maken op een basisbeurs, maar dit kan tegenwoordig alleen nog maar wanneer je een mbo-opleiding volgt. Deze nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat studeren aan een hogeschool of universiteit een stuk duurder is geworden. Wel kunnen studenten aan een hbo-opleiding of universiteit meer bijlenen dan mbo'ers.
​Pas op voor woekerrentes
Ben je student en van plan om geld te lenen? Pas dan vooral op voor louche kredietverstrekkers. Veel onbetrouwbare partijen bieden zogenaamde woekerleningen aan. Ze stellen weinig eisen aan het inkomen van de lenende partij, maar berekenen een forse rente over het bedrag dat je terug moet betalen. Hierdoor betaal je veel meer terug dan het oorspronkelijke bedrag dat je leent.
Conclusie
Conclusie: Wil je geld lenen als student, dat kun je dus het beste eerst bekijken of je in aanmerking komt voor een lening van DUO. Zij hanteren namelijk de laagste rente en geven je de meeste tijd om de lening weer af te lossen. Volg een een mbo-opleiding? Bekijk dan eerst of je recht hebt op een basisbeurs. Dat kan je veel geld schelen. Wie een klein bedrag wil lenen, kan daarvoor ook het beste aankloppen bij DUO. Hun leningen zijn gemakkelijk aan te passen en op te zeggen. Kun je niet meer lenen bij DUO, dan is rood staan bij ING of de Rabobank ook een mogelijkheid. Houd dan wel rekening met een hogere rente. Ga nooit in zee met kredietverstrekkers die hoge rentes hanteren, of die je niet helemaal vertrouwt.